پوست پوست شدن دست و مخصوصا نواحی اطراف انگشتان یک مشکل نسبتا رایج است که می‌تواند به علل مختلفی بروز پیدا کند.

پوست پوست شدن دست که معمولا هم در نواحی نوک انگشتان رخ می دهد؛ امری بسیار آزاردهنده است چرا که قدرت انجام بسیاری از کارها را از فرد می‌گیرد و از نظر زیبایی و اعتماد به نفس نیز تاثیرات منفی بسیاری برای او به همراه دارد. علاوه‌ بر این، پوست یک سد دفاعی بسیار مهم برای بدن محسوب می‌شود که آسیب آن به هر شکلی زمینه را برای ورود انواع عوامل بیماری‌زا به داخل بدن فراهم می‌کند. بنابراین آسیب‌های پوستی به هر شکل، باید جدی گرفته شوند و فورا در صدد درمان برآییم.

برای رفع این مشکل مانند تمام بیماری‌های دیگر تشخیص علت، امری بسیار مهم است که در روند درمان و تشخیص درمان درست و کارامد بسیار موثر خواهد بود.

پوست پوست شدن دست اغلب به علت خشکی پوست رخ می‌دهد. این خشکی در ناحیه‌ی دست و پا به دلیل دارا بودن پوستی نازک‌تر، نمود بیشتری دارد. مشکل پوست پوست شدن دست اغلب در افراد سالمند به دلیل ضعیف‌تر بودن پوست و نیز کاهش قدرت بازسازی و درنتیجه طولانی‌تر بودن عمر پوست، بیشتر از دیگران دیده می‌شود.

گاهی اوقات پوست پوست شدن دست به ندرت بروز پیدا می‌کند و خود شخص متوجه می‌شود که این مشکل مثلا به علت حساسیت به نوع خاصی از مواد شوینده است. در این صورت فرد باید استفاده از این مواد را متوقف کند و نیازی به مراجعه به پزشک نیست. اما اگر علت این مشکل را کشف نمی‌کنید یا این موضوع برایتان آزاردهنده شده است بهتر است به یک پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کرده و مشکل‌تان را با وی در میان بگذارید.

علت پوست پوست شدن دست

این مشکل ممکن است به علل مختلفی رخ دهد. یکی از شایع‌ترین علت‌ها شست و شوی مداوم دست‌ها با مواد شوینده شیمیایی یا استفاده از شوینده‌های قوی بدون استفاده از دستکش پلاستیکی است. اما علت‌های دیگری نیز وجود دارند که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت:

پسوریازیس، یک بیماری پوستی ژنتیکی است که آسیب‌های مختلفی به پوست وارد می‌کند. پوست پوست شدن دست ممکن است یکی از تظاهرات خفیف و اولیه این بیماری باشد.

این مشکل بیشتر در ناحیه‌ی آرنج‌ها، زانوها، پشت سر و پشت کمر دیده می‌شوند تا در نوک انگشتان دست اما ممکن است در هرجایی از بدن به وجود آید.
پسوریازیس، بیماری خود ایمنی است؛ به این معنا که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول‌های سالم پوست حمله می‌کند. این بیماری مسری نیست.

شخصی که دچار پسوریازیس است ممکن است دچار حمله‌ی ناگهانی شود. این حمله‌ها احتمالاً با بسیاری از عوامل خارجی دیگر مانند جراحت‌ها، رژیم غذایی، رطوبت و استرس مرتبط هستند و این حالت را تشدید می‌کنند.

برای این بیماری درمانی وجود ندارد و تنها با داروهای خاص می‌توان عوارض ناخوشایند آن را کمتر کرد. این درمان‌ها شامل کرم‌ها و روغن‌های خاص است که بر روی پوست استفاده می‌شود و نیز کورتیکواستروئیدهای موضعی و فتوتراپی تجویز می‌شود.

آفتاب سوختگی نیز یکی دیگر از دلایلی است که سبب آسیب لایه بیرونی پوست می‌شود. در نتیجه، منظره‌ای پوسته پوسته را در درست مخصوصا در نوک انگشتان به وجود می‌آورد.

گاهی اوقات آب و هوای بسیار سرد و خشک زمستان به پوست آسیب رسانده و سبب پوسته‌ریزی‌هایی در پوست دست می‌شود. این مورد گاهی اوقات ممکن است که حتی زخم نیز ایجاد کنند.

اگزما نوعی حساسیت پوستی است که ممکن است سبب پوسته پوسته شدن هر بخشی از بدن شود. پوست دست و مخصوصا نوک انگشتان نیز از شایع‌ترین محل‌هایی است که دچار اگزما می‌شوند.

افرادی که در صنایع خاصی مشغول به کار هستند به احتمال زیاد دچار این مشکلات می‌شوند صنایعی مانند:

* شست و شو
* کترینگ
* بهداشت و سلامت
* مکانیکی



کراتولیز اکسفو لیاتیو
کراتولیز اکسفو لیاتیو, مشکلی رایج است که باعث کنده شدن پوست دست می‌شود. این مشکل به احتمال زیاد در تابستان رخ می‌دهد و معمولاً جوانان به آن دچار می‌شوند.

تاول‌های پوستی که درونشان از هوا پر است ممکن است بر روی نوک انگشتان ظاهر شود؛ سپس این تاول‌ها می‌ترکند و پوست اطراف آن کنده می‌شود. احتمالاً این نواحی از پوست قرمز، خشک و ترک خورده می‌شود اما معمولاً خارش ندارند.

با وجود آنکه، دلیل اصلی این بیماری مشخص نیست، کراتولیز اکسفو لیاتیو ممکن است در مواجهه با مواد حساسیت‌زا، مانند صابون، مواد شوینده و مواد حلال بیشتر شود. این گونه افراد بهتر است از صابون‌های لطیف و بدون مواد شیمیایی استفاده کرده و از محصولات شوینده‌ی خاص دوری کنند.

کمبود ویتامین‌های خانواه ب ممکن است با تظاهری مانند ایجاد پوسته‌ریزی در دست خود را نشان دهند.

دیابت یک بیماری بسیار شایع است که عوارض متعددی دارد. از جمله‌ی این عوارض می‌توان به خشک شدن و ضخیم شدن پوست اشاره کرد که در نتیجه آن نمای پوسته پوسته ایجاد می‌شود.

گاهی اوقات به دلیل کم آبی شدید بدن، پوست نیز میزان آب مورد نیاز خود را دریافت نکرده و دچار پوسته‌ریزی می‌شود.

مکیدن انگشتان در اطفال یک مشکل رایج است که گاها پوست پوست شدن دست را در آنها ایجاد می‌کند. در این صورت نیز ما بیشتر پوسته پوسته شدن را در اطراف نوک انگشتان می‌بینیم. متاسفانه اغلب این مشکل به علت استرس‌های روانی کودک بروز پیدا می‌کند؛ بنابراین بهترین روش برای حل این مشکل این است که به جای درمان‌های موضعی بر روی پوست دست کودک عامل زمینه‌ای را برطرف کنیم یعنی ترجیحا کودک را نزد یک روانپزشک اطفال ببریم.
 

درمان پوست پوست شدن دست چیست

استفاده از آب گرم در این شرایط بسیار مفید است به طوری که اگر دست‌ها را برای چند دقیقه در آب گرم قرار دهید سلول‌های پوستی رطوبت کافی را جذب کرده و پوسته‌ها به تدریج می‌ریزند.

بعد از شستن دست‌ها بهتر است آنها را با کرم مرطوب‌کننده یا انواع روغن‌های گیاهی مانند روغن زیتون آغشته کنید. همچنین می‌توانید کمی خیار روی محل‌های مورد نظر بگذارید چرا که خیار دارای خواص ضدالتهابی است و رطوبت زیادی را به سلول‌های پوستی می‌بخشد.

همان طور که پیش‌تر گفتیم، ممکن است علت این موضوع کم آبی بدن باشد بنابراین با مصرف مناسب آب در طول روز می‌توانید بر این مشکل غلبه کنید.

موز به دلیل دارا بودن پتاسیم، برای درمان اکثر مشکلات پوستی مفید و موثر است.

شیر یک نرم‌کننده‌ی قوی برای پوست محسوب می‌شود بنابراین خوردن یک لیوان شیر گرم پیش از خواب سبب زیبایی و جوان ماندن پوست می‌شود. قرار دادن دستی که دچار پوسته‌ریزی شده در شیر ولرم و عسل تاثیر به سزایی در حذف پوسته‌ها دارد.

همچنین در رفع این مشکل استفاده از موادی مانند آب نعناع، گیاه آلوئه‌ور‌ا، جوی دوسر و عسل نیز توصیه می‌شود.
 

چگونه از پوست پوست شدن دست جلوگیری کنیم

همواره دست‌هایتان را با استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده و سایر مواد طبیعی مثلا روغن زیتون که سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است مرطوب نگه دارید.
از حمام کردن با آب بسیار داغ یا بسیار سرد اجتناب کنید و همواره از آب ولرم برای دوش گرفتن استفاده کنید.

ترجیحا از مواد شوینده‌ی طبیعی و گیاهی استفاده کنید. در صورت استفاده از برخی مواد شوینده مانند مایع ظرفشویی، مایع رختشویی و وایتکس و … حتما از دستکش‌های پلاستیکی که دارای آستر داخلی نخی هستند استفاده کنید یا ابتدا یک دستکش نخی پوشیده روی آن دستکش پلاستیکی را بپوشید. زیرا پلاستیکی بودن دستکش خود به تنهایی سبب آسیب رساندن به پوست می‌شود. مخصوصا اگر طولان مدت به این شکل استفاده شود.

از مایعات بیشتری در طول روز استفاده کنید همچنین مصرف سبزیجات و میوه‌ها را به دلیل دارا بودن انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی در رژیم غذایی‌تان بیش از پیش جای دهید. به‌علاوه، از مصرف الکل و نوشیدنی‌های کافئین‌دار اجتناب کنید.

در هنگام بیرون رفتن از خانه در هنگام روز حتما از کرم ضدآفتاب مناسب سازگار با پوست‌تان، استفاده کنید.

با ورزش کردن سبب افزایش خونرسانی به پوستتان شوید و به این ترتیب آن را در مقابل انواع حوادث این‌چنینی حفظ کنید.
 

و اما درمان های خانگی و گیاهی برای رفع پوسته شدن انگشتان دست

در این بخش از سلامت پوست و موی نمناک 10 راه برای خلاص شدن پوسته پوسته شدن نوک انگشتان وجود دارد. 

1. خیس کردن نوک انگشتان با آب گرم:

هر روز به مدت 10 دقیقه انگشت هایتان را در آب گرم خیس کنید. در این روش 2 مزیت وجود دارد، اول اینکه پوست اطراف انگشتان شما نرم میشود و دوم اینکه پوسته های انگشتانتان شروع به ریختن میکند.

برای گرفتن نتایج بهتر، مقداری عسل و آب لیمو را با آب گرم مخلوط کنید. و دستهایتان را درون آن خیس کنید و بعد دست هایتان را با استفاده از یک پد خشک کنید و بعد، از یک مرطوب کننده با کیفیت یا روغن ویتامین e استفاده کنید.همچنین می توانید روغن زیتون را نیز جایگزین کنید.
 

2. خیار مفید پوسته شدن انگشتان دست:

خیار نیز میتواند برای درمان نوک انگشتان مناسب باشد. کمک میکند تا پوستتان را تازه ، مرطوب و صاف نگه دارید.یک عدد خیار تازه را در قطعات ضخیم برش دهید و به آرامی روی انگشتان ماساژ دهید تا زمانی که آب آن جذب پوست شود.و همچنین میتوانید خیار را به مدت 30 دقیقه روی قسمت آسیب دیده پوست قرار دهید و سپس با آب ولرم شستشو دهید این درمان را بار ها در طول روز تکرار کنید. 
 

3. جو برای درمان پوسته شدن انگشتان دست:

یک مشت پودر جو را در یک کاسه بزرگ آب گرم مخلوط کنید و به مدت 10 الی 15 دقیقه انگشتانتان را در آن خیس کنید و سپس با آب سیتشو دهید و با یک پد یا حوله نرم پنبه ای به آرامی خشک کنید. سپس از یک مرطوب کننده ملایم استفاده کنید. این درمان را هر شب قبل از خوابیدن تکرار کنید. 
 

4. کمک روغن نارگیل به رفع پوسته شدن انگشتان دست:

روغن نارگیل یکی از فوق العاده ترین درمان ها ی خانگی برای مشکلات پوستی به خصوص پوسته پوسته شدن پوست میباشد.پوست شما را مرطوب میکند و باعث نرم ماندن آن میشود.

روغن نارگیل حاوی اسید های چرب متوسطی است که اجازه میدهند که به سرعت به پوست نفوذ کنند بنابر این خشکی، خارش ، و پوسته شدن را از بین میبرد .بعلاوه ، خواص ضد قارچ و ضد باکتری آن در برابر عفونت ها محافظت میکند.به سادگی روغن نارگیل را روی انگشتان آسیب دیده اعمال کنید و در طول روز چندین بار تکرار کنید.

5. رفع پوسته شدن انگشتان دست با شیر:

شیر یک درمان لوکس برای پوسته پوسته شدن نوک انگشتنان شما است.قبل از رفتن به رختخواب یک لیوان شیر گرم با مقداری عسل بنوشید.این کار به آرام شدن و بهتر خوابیدن شما کمک میکند ، همچنین در درمان خشکی پوست نیز تاثیر گذار است. شما از شیر میتوانید به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی پوست نیز استفاده کنید و آن را به صورت مستقیم روی انگشتان خود اعمال کنید.

گزینه دیگر این است که انگشتان خود را به مدت 10 دقیقه در شیر گرم قرار دهید و بعد با آب بشویید و در آخر از یک مرطوب کننده یا روغن ویتامین E استفاده کنید.
 

6. آلوئه ورا مناسب برای درمان پوسته شدن انگشتان دست:

آلوئه ورا دارای خواص خنک کننده و تسکین دهنده است که به درمان خشکی ، تورم و تحریک نوک انگشتان کمک میکند. همچنین میتواند پوست را از انواع عفونت محافظت کند.ژل آلوئه ورا را از برگ آن خارج کنید و چندین بار در روز روی انگشت آسیب دیده اعمال کنید.همچنین میتوانید هر روز 2 قاشق غذا خوری آب آلوئه ورا بنوشید.
 

7. برطرف کردن پوسته شدن انگشتان دست با روغن زیتون:

نصف فنجان روغن زیتون را روی گاز یا درون مایکروویو گرم کنید سپس آنرا درون یک کاسه ریخته و سه قطره اسانس اسطوخودوس به آن بیفزایید و سپس انگشتان دستتان را به مدت 10 دقیقه در آن بخیسانید.بعد دست هایتان را با آب ولرم شستشو دهید. و در آخر از مرطوب کننده استفاده کنید.

8. عسل مفید برای پوسته شدن انگشتان دست:

مقدار کمی عسل خالص را روی پوست آسیب دیده خود بمالید. بعد از 10 تا 20 دقیقه با آب ولرم شستشو دهید.

یکی دیگر از گزینه ها این است که مخلوطی از روغن زیتون و عسل تهیه کنید و هر روز روی انگشتان خود اعمال کنید تا پوستتان رانرم و لطیف کنید و یا می توانید دو قاشق غذاخوری پودر چوب صندل را با دو یا سه قاشق چای خوری گلاب و مقداری عسل ترکیب کنید و روی پوست آسیب دیده اعمال کنید و بعد از 20 دقیقه با آب گرم و یک صابون ملایم شستشو دهید.

9. رفع پوسته شدن انگشتان دست با آب نعناع:

آب تعدادی برگ نعناع تازه را بگیرید ؛ قبل از رفتن به رختخواب، این آب را به پوست آسیب دیده اعمال کنید و اجازه دهید که تا صبح باقی بماند و صبح روز بعد،پوستتان را با آب ولرم شستشو دهید. 
 

10. نحوه درمان پوسته شدن انگشتان دست با موز:

یک عدد موز رسیده را له کنید و با کمی خامه ترش یا سرشیر و مقداری شکر و یک قاشق غذاخوری روغن زیتون ترکیب کنید. ( به جای موز، از آووکادو نیز می توان استفاده کرد).این ترکیب را روی پوست خود اعمال کنید و بعد از حداقل 30 دقیقه ، بشویید و خشک کنید در نهایت از یک مرطوب کننده استفاده کنید.این درمان را چندین رئز تکرار کنید.
 

سخن آخر

همه‌ی موارد ذکر شده تنها درمان‌های احتمالی برای پوست پوست شدن دست هستند. اغلب روش‌های گفته شده، سبب حفظ رطوبت در پوست شده و باعث بهبود پوسته‌های دست می‌شوند. البته، گاهی اوقات ممکن است این امر، زنگ هشداری برای وجود یک اختلال مهم و خطرناک در بدن باشد. بنابراین درصورتی که احساس کردید میزان پوست پوست شدن دست کمی غیر طبیعی بوده یا از بیش از حد شده است، حتما به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. گاهی اوقات پوسته‌ریزی‌ها با خارش همراه هستند که ممکن است به علت یک بیماری قارچی یا عفونی باشد که باز هم فرد باید فورا به پزشک مراجعه کند و در صدد درمان براید.


منبع: سایت دکتردکتر
سایت نمناک
سایت خبر نگاران جوان